Про грубо, тонко і свіжо ...
Є така кава, яку можна і попити і поїсти, заваривши напій безпосередньо у чашці. Спитаєте як ?
Достатньо або неправильно змолоти зерна, або заварити каву водою неправильної t°.
Поговоримо про помел кавових зерен і чому він такий надважливий. 🤔
У кавовому світі існує правило: що коротший час заварювання кави, то тонший помел потрібний !
І навпаки: що довший спосіб заварювання - грубший помел.
Бо: у разі тонкого помелу, к-сть частинок, на які розбивається кавове зерно значно більша,ніж при грубому помелі ➡️значить більша площа безпосереднього контакту кави з водою➡️всі ефірні масла швидше переходять у напій,тому, відповідно, часу для заварювання потрібно менше.
Тип помелу - дрібний
Щодо різновидів помелу, то їх експерти виділяють декілька:
- Грубий
- Середній
- Дрібний/тонкий (часто можна зустріти назву "еспресо")
- Наддрібний (кавова пудра)
Кожен тип помелу характерний для різного заварювання.
❗️ Найголовніша умова для доброї кави - це свіжозмелені зерна. В ідеалі, найкразе коли кавові зерна використані протягом 5-10 хв після помелу, бо інакше велика частина ефірних олій просто випарується і це позначиться на смакових якостях кави!
Якщо ж молоти каву щоразу перед використанням не має можливості - варто змелену каву розділити на 2-3 порції і пересипати в упаковку, що герметично закривається (тиждень-два така кава зможе зберігати більш-менш хороші властивості).
N.B. Зрозуміло - зберігати каву подалі від світла та вологи.
Не зважаючи на всю техніку, найкраще передають тонкий кавовий букет ручні кавомолки з жорнами. Так, можливо змолоти каву в рази важче, ніж у електричній, проте сам процес помелу дарає неймовірні відчуття !
А запах який, який запах..... ☕
Ця кавомолка дарує зерна грубого помелу, мелю у ній, якщо заварюю каву у Френч-пресі.
Коментарі
Дописати коментар